Mango Green

Ceai verde Mango Green

3,5g / 200ml apa / 80 grade / 2,5 min. (infuzat western style)

foto Razvan Bulus: Mango Green isi dezvaluie caldura prin peretele de fonta

In esenta, toti oamenii vor experiente, pentru ca toti oamenii vor sa simta. Multe dintre ele necesita unelte. Laptop, camera foto, autoturism, smartphone, chitara, pusca de paintball, GPS, undita, binoclu etc. Paradoxul zilelor noastre este ca uneltele sunt mai accesibile decat oricand, iar timpul si disponibilitatea sa experimentam cu ajutorul lor, din ce in ce mai putine. Nici eu nu sunt ocolit de acest fenomen, si exact ca voi, ma preocup de unelte mai mult decat de experiente. La implinirea varstei de 41 de ani mi-am daruit un experiment senzorial, desfasurat pe parcursul a 41 de zile. Le-am organizate perfect echilibrate intre varste, adica primele 20 de zile din experiment sa fie ultimele 20 de zile ale varstei de 40 de ani, ziua 21, cea din mijloc sa pice de aniversare si urmatoarele 20 de zile sa coincida cu primele 20 de zile din varsta de 41 de ani. Valoarea unui experiment stiintific consta in desfasurarea sistematica si concluziile solide trase la final. Experimentul meu nu este stiintific. Si-a dorit sa fie o mare calatorie pe corabia ceaiului, denumita Camellia Sinensis, pe care ma aflu singur, fara pregatire marinareasca. Sa vad unde ma vor duce curentii, valurile, furtunile si vantul, eu marginidu-ma sa trag din cand in cand de cate o parama, sa rasucesc la intamplare carma sau sa intind si sa cobor panze, din amuzament. Aceasta corabie are sub punte o camera dedicata, cu 41 de sortimente de ceai, cantar, termometru, vesela specifica, butoaie cu apa de izvor si un arzator. Beau cate un ceai pe zi si contemplu apusurile sau insulele sau innourarile sau delfinii cu care acea zi imi insoteste acel ceai. Pun astazi piciorul pe uscat, dupa o calatorie de aproape sase saptamani in jurul lumii. Privesc lung in urma corabiei, apoi lung inauntrul meu si acolo gasesc urmatoarele concluzii:

  • M-am trezit in fiecare zi ca un copil care e convins ca peste noapte Mos Craciun i-a adus prima bicicleta.
  • Am lasat sa se ciocneasca idei pe care le-am exprimat fara sa intervin prea mult asupra naturii lor sustinandu-le asa cum au aparut.
  • Am facut fotografii cu placere, bucurandu-ma de fiecare stangacie de imagine.
  • Am aflat ca sunt ceaiuri dupa care ma dau in vant si ceaiuri pe care le-as ocoli. Astfel gustul meu incepe sa se indrepte intr-o directie.
  • Am inteles ca dincolo de lumea evidenta a gustului, exista o alta a temperaturii, simtita pe limba, dar mai ales in palma care strange cana. Si o alta a mirosurilor care strabat discret centimetrii dintre cana si nas. Si o alta a texturilor fiecarui instrument pe care il ating in acest proces: ceramica, apa, inox, fonta, sticla, planta uscata, planta umeda si calda. Si o alta a volumelor pantecoase: ceainice, ibrice, cani, infuzoare, pahare, cutii, plicuri, toate fiind sfere care inchid in sine mistere. Iar cand misterele se intalnesc produc miracole.
  • Am citit carti si am vazut indrumare video ale specialistilor in ceai, iar acum privesc firicele de planta de ceai cu si mai multa pretuire.
  • Am inteles cat de coplesitoare si de veche este cultura ceaiului in orient si cum se leaga de procesiunile, aspiratiile si gesturile lor cele mai inaltatoare.
  • Am imprietenit in sufletul meu atat de tare ceaiul, cuvantul si pixelul incat de acum inainte cred ca vor fi nedespartiti.

Nota: Proiectul Sinensis 41, este o calatorie fermecata pe corabia Camelliei Sinensis, care dureaza 41 de zile. Am selectat 41 de sortimente de ceai din toate cele 5 categorii mari: ceai alb, ceai verde, ceai oolong, ceai pu-erh, ceai negru si dedic fiecaruia cate o zi.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *