Darjeeling

Ceai negru Darjeeling – (infuzat western style) 4,5g / 250ml apa / 100 grade / 3 min. (foto Razvan Bulus: Darjeeling infuzat, panicat de intalnirea cu oul si polonicul)

Cunoasterea lumii este gestul pe care fiecare dintre noi il face zi de zi. De la primele suturi intrauterine pe care le-am tras cand stateam acolo cu capul in jos si pana la … celalalt capat. Fiecare dupa puterile lui afla cum sunt randuite toate si crede ca ceea ce vede a marea randuiala, cand de fapt este doar microscopica randuiala la care are el acces. Cunoasterea lumii in sanatate mintala este usa la care stau inghesuiti cei mai multi dintre noi. Nadejdea cunoasterii si deznadejdea confruntarii cu nemarginirea ei sunt extazul si agonia de fiecare zi. Acolo incremenirea calduta, dar plina de legitimitatea oferita de cei ce detin avantajul numeric, pare dinamica. La fel ca atunci cand astepti in masina la semafor si vezi cu coada ochiului cum se deplaseaza masina de langa tine si ai impresia ca tu te misti. Cunoasterea lumii in sminteala este plimbarea cu un fel de trasura supersonica in care acei putini, pe care toti ceilalti ii socotesc napastuiti, pot calatori cu viteza luminii printre notiuni si pot prinde in copci fenomene si concepte care in celelalte minti nu se intalnesc niciodata. Cunoasterea lumii prin asumarea absurdului e surogatul perfect pentru cei care aspira la imperecherea staticului cu super viteza. La aceasta intretaiere tacita intre putinul pe care ne place sa credem ca il stapanim si imensitatea despre care ne place sa credem ca nu ne stapaneste. De aceea am preferat sa nu il ascult pe Darjeeling cantand din cana de ceai, acolo unde e vertical, previzibil si stapan pe el, ci sa il recunosc vag, impregnat in albusul alunecos. Practic i-am smuls partitura din mana si l-am silit sa devina acompaniament pentru un solist necunoscut, iar el a avut ocazia sa sa se sperie, sa se reinventeze si sa cante coplesit de acea emotie pierduta, dupa care a tanjit in toti anii in care a fost reconfirmat ca exceptional muzician pe scena papilelor gustative.

Nota: Proiectul Sinensis 41, este o calatorie fermecata pe corabia Camelliei Sinensis, care dureaza 41 de zile. Am selectat 41 de sortimente de ceai din toate cele 5 categorii mari: ceai alb, ceai verde, ceai oolong, ceai pu-erh, ceai negru si dedic fiecaruia cate o zi

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *