Ceai pu-erh Yunnan Pu-Erh 3g / 100ml apa / 100 grade / 1 min. (infuzat gong fu style) 3g / 250ml apa / 100 grade / 4 min. – (infuzat western style) (foto Razvan Bulus: ceainicul Maru Katate, adapostind misterele lui Yunnan Pu-Erh)
Socotesc ceaiul pu-erh plin de mistere. Yunnan Pu-Erh se ridica la inaltimea asteptarilor, ceea ce e firesc pentru un sortiment a carui productie este exersata de peste 2000 de ani. Fermentarea indelunga la care este supus il scoate complet din zona de gust cu care ne obisnuieste Camellia Sinensis si ii creeaza o categorie a lui. Cu o aroma intensa, pamantie, de ciuperci de padure (dupa cum mentioneaza comerciantul), acest ceai are, intr-adevar, un gust imbatranit si unic. Nu poti fi indiferent in fata lui, fie te cucereste, fie te tine la distanta. Eu inca ma lupt sa aleg una dintre tabere. Senzational este faptul ca mi se pare ca miroase a rame. Da, da, ma refer la viermele rosiatic, atat de apreciat de gaini, pesti si pescari. De aici si misterul. Fix acum, in timp ce scriu, iau inghitituri mici de Yunnan Pu-erh si reconfirm ramele. Doar dupa miros, pentru ca experienta mea gustativa nu s-a imbogatit pana in prezent cu gustul de rama. Mintile noastre functioneaza asociativ. Daca doua lucruri miros la fel si cunoastem gustul unuia, tindem sa presupunem ca si celalalt are gust asemanator. Pentru moment, oricat de apetisant ar fi pu-ehr-ul din ceainic, promit ca voi face tot ce pot sa nu ma uit cu jind la rame, sa nu ma intreb (prea des) daca un sote de rame cu usturoi, scazut in sos de soia bate un wok de rame cu ceapa si paprika, daca la pizza cu anchois poate deveni pizza cu rame marinate (cu 3 stropi de lime, bineinteles). Voi incerca sa nu zabovesc pre mult in zona rame cu bechamel, lasagna cu rame si sos de trufe sau inghetata de rame cu dude si macadamia caramelizate. Beau si lupt! Lupt sa nu ma mai gandesc la rame. Parca la Obor in piata, la undite, se gasesc rame, nu? A comandat cineva cu Glovo?
Nota: Proiectul Sinensis 41, este o calatorie fermecata pe corabia Camelliei Sinensis, care dureaza 41 de zile. Am selectat 41 de sortimente de ceai din toate cele 5 categorii mari: ceai alb, ceai verde, ceai oolong, ceai pu-erh, ceai negru si dedic fiecaruia cate o zi.