P.T.S.D. (Post-traumatic stress disorder) – Stresul post-traumatic (conform Clinicii Mayo) reprezintă o tulburare mentală declanşată de un eveniment înspăimâtător trăit sau văzut. Simptomele pot include amintiri bruşte, coşmaruri şi anxietăţi severe, precum şi gânduri incontrolabile despre eveniment. Aceste simptome produc grave probleme sociale, profesionale şi relaţionale, prin: amintiri nedorite legate de evenimentul traumatic, incapacitatea de a trăi emotii pozitive, senzatia ca evenimentul se petrece din nou, vise tulburătoare, blocaj emoţional şi gânduri de sinucidere.
Ceva atât de grav poate fi frumos? Nu! Însă metoda de expresie da; în poemul „Întoarcerea lui Ulise” de Radu Gyr.
Dacă nu v-aţi gândit la Odiseu în acest mod, veţi avea aceeaşi surpriză ca şi mine. Acesta este adus printre noi epuizat şi în stare de şoc, Radu Gyr având grijă să respecte strict fişa Clinicii Mayo. Iar faptul ca eroul îşi povesteşte drama la persoana întâi este cu atât mai emoţionant.
Ajuns acasă, târăşte după el ororile razboiului. Fiecare luptă, un prilej traumatic. Fiecare amintire, o rană. Tulburarea este atât de gravă încat nimic din lucrurile importante nu îl mai mişca. Nici preţuirea, nici prietenia, nici dragostea. Ulise, cel care evada de la vrăjitoare şi ciclopi, sfârşeşte prin a fi prizonierul lor, într-o lume terifiantă a amintirilor. Un străin de sine. De ai lui. De prezent. Un nemort, rămas „demult sub zidurile Troii”.