Yunnan Pu-Erh

Ceai pu-erh Yunnan Pu-Erh 3g / 100ml apa / 100 grade / 1 min. (infuzat gong fu style) 3g / 250ml apa / 100 grade / 4 min. – (infuzat western style) (foto Razvan Bulus: ceainicul Maru Katate, adapostind misterele lui Yunnan Pu-Erh)

Socotesc ceaiul pu-erh plin de mistere. Yunnan Pu-Erh se ridica la inaltimea asteptarilor, ceea ce e firesc pentru un sortiment a carui productie este exersata de peste 2000 de ani. Fermentarea indelunga la care este supus il scoate complet din zona de gust cu care ne obisnuieste Camellia Sinensis si ii creeaza o categorie a lui. Cu o aroma intensa, pamantie, de ciuperci de padure (dupa cum mentioneaza comerciantul), acest ceai are, intr-adevar, un gust imbatranit si unic. Nu poti fi indiferent in fata lui, fie te cucereste, fie te tine la distanta. Eu inca ma lupt sa aleg una dintre tabere. Senzational este faptul ca mi se pare ca miroase a rame. Da, da, ma refer la viermele rosiatic, atat de apreciat de gaini, pesti si pescari. De aici si misterul. Fix acum, in timp ce scriu, iau inghitituri mici de Yunnan Pu-erh si reconfirm ramele. Doar dupa miros, pentru ca experienta mea gustativa nu s-a imbogatit pana in prezent cu gustul de rama. Mintile noastre functioneaza asociativ. Daca doua lucruri miros la fel si cunoastem gustul unuia, tindem sa presupunem ca si celalalt are gust asemanator. Pentru moment, oricat de apetisant ar fi pu-ehr-ul din ceainic, promit ca voi face tot ce pot sa nu ma uit cu jind la rame, sa nu ma intreb (prea des) daca un sote de rame cu usturoi, scazut in sos de soia bate un wok de rame cu ceapa si paprika, daca la pizza cu anchois poate deveni pizza cu rame marinate (cu 3 stropi de lime, bineinteles). Voi incerca sa nu zabovesc pre mult in zona rame cu bechamel, lasagna cu rame si sos de trufe sau inghetata de rame cu dude si macadamia caramelizate. Beau si lupt! Lupt sa nu ma mai gandesc la rame. Parca la Obor in piata, la undite, se gasesc rame, nu? A comandat cineva cu Glovo?

Nota: Proiectul Sinensis 41, este o calatorie fermecata pe corabia Camelliei Sinensis, care dureaza 41 de zile. Am selectat 41 de sortimente de ceai din toate cele 5 categorii mari: ceai alb, ceai verde, ceai oolong, ceai pu-erh, ceai negru si dedic fiecaruia cate o zi.

Ceylon Uva

Ceai negru Ceylon Uva – (infuzat western style) 3g / 200ml apa / 100 grade / 2 min. (foto Razvan Bulus: Ceylon Uva infuzat)

Daca ceaiurile negre ar stapani lumea, aceasta ar fi impartita de catre cei patru imparati: Assam (indian), Darjeeling (indian), Keemun (chinez) si Ceylon Uva (srilankez). Acesta din urma ne priveste semet, de pe versantii muntosi ai Sri Lankai si nu se sinchiseste sa-si ascunda identitatea cuprinsa in trei cuvinte: intens, potent si competent. Si ca sa ii demonstrez ca il tratez ca pe un mare conducator, cu pretuire lipsita de fatarnicie, ii arat singura latura care il tulbura, fragilitatea propriei conditii. Hainele cele… vechi, instabile si transparente ale imparatului sunt singura soapta de memento mori la care tresare.

Nota: Proiectul Sinensis 41, este o calatorie fermecata pe corabia Camelliei Sinensis, care dureaza 41 de zile. Am selectat 41 de sortimente de ceai din toate cele 5 categorii mari: ceai alb, ceai verde, ceai oolong, ceai pu-erh, ceai negru si dedic fiecaruia cate o zi

Darjeeling

Ceai negru Darjeeling – (infuzat western style) 4,5g / 250ml apa / 100 grade / 3 min. (foto Razvan Bulus: Darjeeling infuzat, panicat de intalnirea cu oul si polonicul)

Cunoasterea lumii este gestul pe care fiecare dintre noi il face zi de zi. De la primele suturi intrauterine pe care le-am tras cand stateam acolo cu capul in jos si pana la … celalalt capat. Fiecare dupa puterile lui afla cum sunt randuite toate si crede ca ceea ce vede a marea randuiala, cand de fapt este doar microscopica randuiala la care are el acces. Cunoasterea lumii in sanatate mintala este usa la care stau inghesuiti cei mai multi dintre noi. Nadejdea cunoasterii si deznadejdea confruntarii cu nemarginirea ei sunt extazul si agonia de fiecare zi. Acolo incremenirea calduta, dar plina de legitimitatea oferita de cei ce detin avantajul numeric, pare dinamica. La fel ca atunci cand astepti in masina la semafor si vezi cu coada ochiului cum se deplaseaza masina de langa tine si ai impresia ca tu te misti. Cunoasterea lumii in sminteala este plimbarea cu un fel de trasura supersonica in care acei putini, pe care toti ceilalti ii socotesc napastuiti, pot calatori cu viteza luminii printre notiuni si pot prinde in copci fenomene si concepte care in celelalte minti nu se intalnesc niciodata. Cunoasterea lumii prin asumarea absurdului e surogatul perfect pentru cei care aspira la imperecherea staticului cu super viteza. La aceasta intretaiere tacita intre putinul pe care ne place sa credem ca il stapanim si imensitatea despre care ne place sa credem ca nu ne stapaneste. De aceea am preferat sa nu il ascult pe Darjeeling cantand din cana de ceai, acolo unde e vertical, previzibil si stapan pe el, ci sa il recunosc vag, impregnat in albusul alunecos. Practic i-am smuls partitura din mana si l-am silit sa devina acompaniament pentru un solist necunoscut, iar el a avut ocazia sa sa se sperie, sa se reinventeze si sa cante coplesit de acea emotie pierduta, dupa care a tanjit in toti anii in care a fost reconfirmat ca exceptional muzician pe scena papilelor gustative.

Nota: Proiectul Sinensis 41, este o calatorie fermecata pe corabia Camelliei Sinensis, care dureaza 41 de zile. Am selectat 41 de sortimente de ceai din toate cele 5 categorii mari: ceai alb, ceai verde, ceai oolong, ceai pu-erh, ceai negru si dedic fiecaruia cate o zi

Jasmin

Ceai verde Jasmin – (infuzat western style)
4g / 270ml apa / 80 grade / 2 min.
(foto Razvan Bulus: Jasmin in timpul infuziei)

Mai stii cand ti-a tremurat undita in mana la primul tau peste prins? Mai tii minte prima zi de scoala? Prima accelerare brusca?
Ceaiul verde cu iasomie a fost prima mea intalnire cu ceaiul adevarat. S-a intamplat cu multi ani in urma, oaspete fiind in casa unui colaborator. Gazda nu mi-a intins cana cu privirea plina de subinteles a cunoscatorului, mai degraba cu relaxarea aceluia care stie ca ofera ceva bun. Prima gura de ceai a schimbat totul. Mi-a deschis o noua dimensiune prin care pasesc timid de atunci incoace.
Jasmin este un excelent ceai pentru incepatori. E generos cu majoritatea marilor promisiuni facute de lumea ceaiului: gust intens, textura, after-taste, echilibru, surpriza (pentru limba occidentalului mai putin obisnuita cu umami sau cu iasomia). Jasmin este prima mea recomandare, daca nu ai mai baut niciodata ceai. La fel ca la prima camera foto, pe care o pui repede pe Auto si te poti bucura de expuneri corecte de la inceput.

Nota: Proiectul Sinensis 41, este o calatorie fermecata pe corabia Camelliei Sinensis, care dureaza 41 de zile. Am selectat 41 de sortimente de ceai din toate cele 5 categorii mari: ceai alb, ceai verde, ceai oolong, ceai pu-erh, ceai negru si dedic fiecaruia cate o zi

English Breakfast

Ceai negru English Breakfast – (infuzat western style) 3g / 150ml apa / 100 grade / 2,5 min. (foto Razvan Bulus: apa emotionata de implacabila intalnire cu English Breakfast)

Azi am testat English Breakfast. De nerabdare nici nu am apucat sa ma pieptan. Basca, am si gustat cand era inca fierbinte. De indata ma gandul imi zboara la alte arsuri omenesti si vad cum mintea mea staruie asupra uneia anume, pe care o voi dezvolta din perspectiva reparatorie: ARGUMENTE IN FAVOAREA BABELOR CARE SE PIAPTANA Babele care se piaptana in timp ce tara arde, ne fac sa sarim ca… arsi. Dar ne pripim. Pentru ca pierdem din vedere doua aspecte esentiale. Unu: suntem tinuti minte in viata in special dupa felul in care plecam. Tu ai vrea sa pleci nepieptanat? Doi: pe o femeie in varsta te bazezi tu sa stinga focul care a cuprins intraga tara? Nu ti-e rusine? Daca nu te ajuta imaginatia, cauta pe net imagini cu incendii uriase, apoi extrapoleaza la nivel national. Eeee? Tot nu ti-e rusine? Daca s-ar pieptana un om in putere, indignarea ta ar fi justificata, insa la tanti Domnica, octogenara din Colentina, care isi perie bland pletele invapaiate de flacarile care au ajuns in dreptul fereastrei si i se reflecta acum in oglina, iti stau tie gandul si speranta? NESIMTITULE!

Nota: Proiectul Sinensis 41, este o calatorie fermecata pe corabia Camelliei Sinensis, care dureaza 41 de zile. Am selectat 41 de sortimente de ceai din toate cele 5 categorii mari: ceai alb, ceai verde, ceai oolong, ceai pu-erh, ceai negru si dedic fiecaruia cate o zi

Lung Ching

Ceai verde Lung Ching – (infuzat la ghici – no style) din ochi x grame (poate 2, poate 3, poate 4…), 200 ml sau 250 ml sau 300ml apa ca nu stiu exact, intre 75 si 93 grade (ca nu am masurat), x minute (habar n-am cate – ceva intre 1,5 si 4) (foto Razvan Bulus: Ceai verde Lung Ching infuzat direct in pahar de carton terfelit)

Poti sa il numesti Fantana Dragonului sau Dragon Well sau Long Jing sau Lung Ching, te referi la acelasi lucru, la ceaiul meu preferat. Nu iti voi spune nici legenda imparatului Qianlong care in templul Hu Gong a fost sedus de o ceasca de Lung Ching, nici legenda presarii frunzelor in maneca imparatului, ci te voi invita sa bei din Fantana Dragonului. Pentru ca este cel mai bun prieten al meu din universul ceaiului, ne permitem sa ne jucam, sa experimentam impreuna, sa ne asumam roluri si sa descoperim lumea cu ochi de copii care nu se tem niciodata sa afle raspunsul la intrebarea "Ce-ar fi daca?" Azi m-am gandit care ar fi cea mai aristocratica si maniacala preparare de ceai si am facut totul pe dos: nu am tinut cont de nicio regula, de nicio masuratoare. Totul din ochi. Am facut infuzia direct intr-un pahar de carton, mototolit in prealabil si am turnat ceaiul intr-un alt pahar caruia i-am muscat si pe alocuri i-am mestecat putin marginea, (vorbesc serios) in spiritul jocului nostru de-a ceaiul morfolit. A fost minunat. Ca atunci cand cazi in groapa cu noroi, alaturi de cel mai bun prieten si radeti amandoi si va tarati afara si radeti mai departe, pentru ca aceasta cadere e cea mai buna reconfirmare a libertatii, a prieteniei si a nemarginirii pe care doar copii o cunosc.

Nota: Proiectul Sinensis 41, este o calatorie fermecata pe corabia Camelliei Sinensis, care dureaza 41 de zile. Am selectat 41 de sortimente de ceai din toate cele 5 categorii mari: ceai alb, ceai verde, ceai oolong, ceai pu-erh, ceai negru si dedic fiecaruia cate o zi.

Makoto

Ceai verde Makoto – (infuzat si Gong Fu style si western style) Gong Fu – 3,5g / 100ml apa / 80 grade / 1 min. (4 infuzii consecutive) Western style – 6,5g / 250ml apa / 80 grade / 2 min. (o infuzie) (foto Razvan Bulus: Ceai verde Makoto, cartea Politica – Idei Fundamentale)

Daca ai tendinta naturala de a nu crede ce ti se spune, te compatimesc. Iti vei irosi mare parte din viata verificand. Daca ai tendinta naturala sa crezi tot ce ti se spune, te compatimesc. Vei fi victima ideala pentru toate modelele de pradatori. Sa alegi corect cand sa te naclaiesti cu incredere si cand sa te scalzi in desfatarile indoielii este marea arta care nu se preda la scoala, dar pe care o deprinem treptat, la scoala … cealalta. Atentie! Nu te-am invitat defel sa cazi in capcana nihilismului naiv, ca acolo te vei invarti in cerc si esti … mancat. Dimpotriva, iti propun testezi increderea si indoiala alternativ si viguros. Makoto are tot ce ii trebuie unui ceai respectabil: stil, subtilitate, after taste prelung, toate tonurile la locul lor si o culoare primavaratica de iti lasa gura apa. Pe el l-am ales pentru experimentul Ciocnirea Ideologiilor. Pe scurt, sa prepari in stil Gong Fu inseamna sa obtii mai multe infuzii consecutive ale aceleiasi plante peste care torni apa si o scurgi in vase diferite. Miracolol consta in diferenta de gust, textura, personalitate fiecarei infuzii. E un fel de a trai transformarile ceaiului respectiv, in acelasi timp cu el. Tipic pentru atentia acordata de oriental marilor traversari si perisabilitatii tuturor lucrurilor. E ca un roman bun. Sa prepari in stil occidental inseamna sa alegi combinatia perfecta (cantitate de planta per cantitate de apa, temperatura si timp de infuzie), sa obtii ceaiul perfect pe care sa il bei asa cum e de la cap la coada. Ca o fotografie. Tipic pentru obsesia incremenirii in idealul controlabil al vesticului. Chiar acum, in timp ce scriu, beau alternativ din infuzia western si din cea Gong Fu. Hmmmm… Oare absolutul poate fi gasit in fiorul diversitatii imperfecte, sau in perfectiunea abraziva a lui "best of the best" ???

Nota: Proiectul Sinensis 41, este o calatorie fermecata pe corabia Camelliei Sinensis, care dureaza 41 de zile. Am selectat 41 de sortimente de ceai din toate cele 5 categorii mari: ceai alb, ceai verde, ceai oolong, ceai pu-erh, ceai negru si dedic fiecaruia cate o z

Formosa Oolong

Ceai oolong Formosa Oolong – (infuzat western style) 3,5g / 200ml apa / 90 grade / 2,5 min. (foto Razvan Bulus: Formosa Oolong infuzat) Pentru ca este un ceai aparte, am facut un branistorming sa determin spre ce ma duca cu gandul aroma de Formosa Oolong, in domeniul culinar, dar mai ales nonculinar. Varianta realista:

  • cauciuc proapat
  • tutun umed
  • scoarta de copac semiuscata
  • cuisoare
  • carti vechi
  • ciuperci negre
  • noroi brun Varianta fantezista:
  • sare de himalaia presarata pe sosete desperecheate (noi-noute)
  • soapte ragusite in dosul polonicului, cu dop doar in urechea dreapta
  • gratar de mici (fara mici), presarat cu franjuri de talpa de cizma de cauciuc
  • flanela veche de baba din judetul Caras-Severin, capsata pe o usa de magazie ca sa arunci in ea cu darts
  • prognoze meteo de acum doi ani, scrise cu markerul permanent pe fundurile scaunelor tapitate din sala de consiliu
  • rumegus dosit in fasole batuta
  • strigat infundat de rocker care si-a adus sarpele la opera, ascuns sub camasa si pe care sarpele il musca fix cand soprana e in climaxul "durerilor"
  • memoriile postume ale frizerului de greble In amintirea tuturor ideilor anapoda pe care mi le-a prilejut acesta specialitate taiwaneza fermentata, am decis sa o servesc intr-un vas pe masura. Nota: Proiectul Sinensis 41, este o calatorie fermecata pe corabia Camelliei Sinensis, care dureaza 41 de zile. Am selectat 41 de sortimente de ceai din toate cele 5 categorii mari: ceai alb, ceai verde, ceai oolong, ceai pu-erh, ceai negru si dedic fiecaruia cate o zi.

Bancha

Ceai verde Bancha – (infuzat Gong Fu style) 4,5g / 100ml apa / 80 grade / 90 sec. (foto Razvan Bulus: frunza de Bancha, dupa infuzie) Bancha nu straluceste prin nimic. E senin, disponibil, fara fite, fara pretentii. Poti fi sigur ca te va trata corect si te va sprijini dupa puterile lui. Daca esti perfectionist probabil nu o sa il placi. Perfectionismul e o forma de nefericire. Si la capitolul nefericire viata ii poate demonstra omului multa creativitate, insa nu atat de multa cat isi poate demonstra el singur. Daca te uiti la ambele capete ale spectrului perfectionistului, vei gasi orgoliul nemasurat si desconsiderarea acerba. Vei gasi "doar eu, supremul – voi de ce mai traiti?", respectiv "sunt cel mai nimeni – eu de ce mai traiesc?". Perfectionistul are sentimente contradictorii din ambele extreme. Vrea mereu nota 10, uneori din din orgoliu, alteori ca masura de siguranta. O masura dubla. Pe de-o parte poate trai starea: "daca fac perfect, nu ma voi simtiti atat de jos" si pe de alta parte "daca fac perfect, nimeni nu se va putea apropia de mine". Perfectionistul nu accepta ca viata ofera zero garantii. Ce poate fi rau in a vrea sa fii mai bun? Nimic. Ce poate fi rau in obsesia chinuitoare de a fi CEL MAI BUN? Totul. Un pasionat de ceai este mai degraba un peregrin decat un pelerin. Un drumet ratacitor, care se lasa in voia marilor revelatii, decat un turist determinat, in goana catre Mecca nevazuta a ceaiului. Sa cauti cel mai bun ceai, cu instrumentele gandirii occidentale, care pur si simplu selecteaza si elimina pana ramane cu un "best of the best", este risipa. Nu la risipa de ceai ma refer, ci la risipa de om. Pe acest drum al revelatiei ceaiului am ratacit o vreme, invartindu-ma in cerc, pentru ca in mintea mea mica, victoria era ceaiul suprem. Cu ani in urma am descoperit Lung Ching. A fost dragoste la prima vedere. Si am comparat inconstient celelalte ceaiuri, care au trait vieti diferite, care au acumulat comorile lor noi si proaspete, cu Lung Ching. Sa iubesti Gyokuro sau Sencha sau Kukicha sau Matcha pentru ele insele e sanatate curata. Sa nu le iubesti pentru ca nu seamana cu prima iubire sau sa le iubesti ca sa scapi de obsesia primei iubiri e boala lunga. Nota: Proiectul Sinensis 41, este o calatorie fermecata pe corabia Camelliei Sinensis, care dureaza 41 de zile. Am selectat 41 de sortimente de ceai din toate cele 5 categorii mari: ceai alb, ceai verde, ceai oolong, ceai pu-erh, ceai negru si dedic fiecaruia cate o zi.

White Monkey

Ceai verde White Monkey – (infuzat Gong Fu style) 4g / 100ml apa / 80 grade / 45 sec. (foto Razvan Bulus: White Monkey dupa 7 infuzii) Legenda spune ca doar maimute dresate puteau culege acest sortiment de ceai care crestea la altitudini mari in muntii Fujin. In zilele noastre este cules de oameni in primele doua saptamani ale sezonului. Aroma de miere este foarte prezenta si o poti identifica in prima parte a degustarii, cand pui planta uscata in gaiwanul incalzit, inainte sa torni apa. E pur si simplu inconfundabila. Am testat 7 infuzii consecutive. Primele 6 in aceeasi configuratie 4g / 100ml apa / 80 grade / 45 sec. si ultima complet diferita 4g / 100ml apa / 80 grade / 3min. Preferatele mele sunt a doua si a treia. O surclaseaza pe prima pentru ca prima are un gust asemanator cu senzatia tactila pe care o ai cand vrei sa dizolvi cristale si le tot mangai in solvent. La inceput inca le simti colturile. Infuziile a doua si a treia sunt ca mangaierea cristalelor cu asperitati minimal rotunjite, dar foarte prezente. Marea surpriza e in infuzia a saptea, cu 3 minute. Te patrunde discret un val de mineralitate. Ca si cum planta, in cele sapte infuzii a imbatranit elegant si a devenit desaturata si inteleapta. Nota: Proiectul Sinensis 41, este o calatorie fermecata pe corabia Camelliei Sinensis, care dureaza 41 de zile. Am selectat 41 de sortimente de ceai din toate cele 5 categorii mari: ceai alb, ceai verde, ceai oolong, ceai pu-erh, ceai negru si dedic fiecaruia cate o zi.